Asunto-osakeyhtiö voi kohdata tavanomaiseen toimintaansa liittyvien haasteiden ohella tilanteita, joissa oikeudellinen asiantuntemus on tarpeen. Asunto-osakeyhtiön hallitus voi joutua pohtimaan joko oma-aloitteisesti taikka yhtiökokoukselta tehtävän saatuaan sitä, miten jokin kimurantti oikeudellinen ongelma saataisiin ratkaistua. Tässä lyhyessä kirjoituksessa tarkastellaan joitakin sellaisia esimerkkitapauksia, joissa asiantuntevan asianajotoimiston puoleen kääntyminen voi olla asunto-osakeyhtiön kannalta järkevää.
Asunto-osakeyhtiön urakkariita
Asunto-osakeyhtiö huolehtii asunto-osakeyhtiölain säännösten mukaisesti omistamansa rakennuksen kunnossapidosta niiltä osin, kuin kunnossapitovastuu ei kuulu osakkeenomistajille. Tyypillisesti asunto-osakeyhtiön kunnossapitovastuun täyttäminen merkitsee peruskorjaus- ja kunnossapitotoimenpiteiden toteuttamista ja tässä tarkoituksessa yhtiö solmii usein urakkasopimuksen esimerkiksi linjasaneerausta tai julkisivuremonttia koskien valitsemansa urakoitsijan kanssa. Joskus asunto-osakeyhtiön ja urakoitsijan välille syntyy erimielisyyttä esimerkiksi urakkasuorituksen laadun suhteen, jos asunto-osakeyhtiö pitää urakoitsijan suoritusta virheellisenä. Asunto-osakeyhtiö voi tällaisessa riita-asiassa kääntyä asianajotoimiston puoleen selvittääkseen jo varhaisessa vaiheessa sen, miten urakkariidassa olisi järkevintä edetä.
Asunto-osakeyhtiö ja osakkeenomistaja
Asunto-osakeyhtiö saattaa kohdata toimintansa aikana ulkoisten konfliktien sijasta tai ohella ristiriitoja myös suhteessa osakkeenomistajiin. Tavanomaisia oikeudellisten ongelmatilanteiden aiheuttajia ovat esimerkiksi osakkeenomistajan toteuttamat huoneiston muutos- tai kunnossapitotoimet, joiden yhteydessä joudutaan selvittämään sitä, miten rakennuksen kunnossapitovastuu jatkossa jakautuu yhtiön ja osakkeenomistajan välillä. Kunnossapitovastuuta koskevien kysymysten ratkaisemisella voi olla kauaskantoisia ja taloudelliselta merkitykseltään huomattavia vaikutuksia vaikkapa silloin, kun osakkeenomistajan toteuttamaan toimenpiteeseen liittyy riski vaurioiden aiheutumisesta. Asianajaja voi auttaa tällaisten kysymysten käsittelemisessä siten, että riski jaetaan asunto-osakeyhtiölain säännösten mukaisesti.
Asianajaja voi olla asunto-osakeyhtiön apuna myös vaikkapa tilanteessa, jossa osakkeenomistaja on syystä tai toisesta jättänyt maksamatta asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen perusteella maksettavakseen kuuluvia yhtiövastikkeita. Kysymykseen voivat tulla viimesijassa asunto-osakeyhtiölain säännökset osakehuoneiston ottamisesta yhtiön hallintaan.
Yhtiöjärjestys asunto-osakeyhtiön sisäisenä lakina
Asunto-osakeyhtiön toimintaa ohjaa asunto-osakeyhtiölain säännösten ohella yhtiöjärjestys siinä lausuttuine määräyksineen. Yhtiöjärjestys mielletään usein asunto-osakeyhtiön sisäisenä lakina, joten on tärkeää, että yhtiöjärjestys on sisällöltään asunto-osakeyhtiön ja sen osakkeenomistajien mieltämän tarkoituksen mukainen. Asianajaja voi asunto-osakeyhtiön toiveesta tarkastaa sen voimassa olevan yhtiöjärjestyksen ja antaa suosituksensa mahdollisten muutostarpeiden osalta. Asunto-osakeyhtiö saattaa tarvita myös kokonaan uuden yhtiöjärjestyksen, missä prosessissa asianajajan ammattitaidon hyödyntäminen on suotavaa.
Asianajaja asunto-osakeyhtiön apuna
Asunto-osakeyhtiön toimintakentällä oikeudelliseen asiantuntemukseen voi olla tarpeen turvautua esimerkiksi edellä selvitetyissä tilanteissa. Kirjoituksessa käsitellyt aiheet eivät suinkaan kata kaikkia mahdollisia tilanteita, joissa asunto-osakeyhtiön kannattaa konsultoida oman oikeusturvansa takia asianajajaa. Asunto-osakeyhtiö voi ottaa asianajotoimistoomme yhteyttä vailla sitoumuksia kartoittaakseen tilanteensa ja sen, onko juuri sillä käsillä tilanne, jossa asianajajan apu olisi tarpeen. Asianajotoimeksiannosta sovitaan aina erikseen, eikä pelkkä yhteydenotto ja tilanteen kartoittaminen sido asunto-osakeyhtiötä mihinkään – parempi siis katsoa kuin katua!