Hyvää ympäristöpäivää!
Maailman ympäristöpäivää on YK:n yleiskokouksen julistuksen perusteella vietetty jo vuodesta 1972 lähtien kesäkuun viidentenä päivänä. Tarkoituksena on ollut teemapäivän julistamisesta saakka saada aikaan keskustelua ympäristön merkityksestä sekä tarpeesta suojella luontoa, jotta niin nykyiset kuin myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia ympäristöstä. Ihmisiä pyritään rohkaisemaan maailman ympäristöpäivänä ympäristöä vaaliviin toimiin ja tarkastelemaan omia luontoon liittyviä asenteitaan.
Ympäristönsuojelusta asianajajan työssä
Asianajajan työn kannalta eräs keskeisimmistä kansallisen lainsäädännön sisältämistä ympäristöä koskevista normikokonaisuuksista on ympäristönsuojelulaki. Ympäristönsuojelulain 1 §:stä ilmenevän lain tarkoituksen voi tiivistää tarkoitukseen suojella yhtäältä ympäristöä itseään ja toisaalta sitä, että ihmiset voivat nauttia ympäristöstä sitä tarpeettomasti rasittamatta.
Ympäristönsuojelulaki tarjoaa asianajajalle keinoja esimerkiksi sellaisten ihmisten avustamiseen, jotka kokevat jonkin rakennushankkeen olevan vaarallinen kotiympäristölleen taikka sen tärkeille luontoarvoille. Ympäristönsuojelulain säännösten mukaisesti esimerkiksi rakennushankkeet, joihin liittyy ympäristön pilaantumisen vaara, voivat edellyttää etukäteistä ympäristölupaa. Ympäristölupaharkinnassa lupaviranomainen – joko kunnan tai valtion ympäristönsuojeluviranomainen eli aluehallintovirasto – tutkii ympäristöluvan myöntämisen edellytykset. Tässä oikeudellisessa harkinnassa ympäristönsuojeluviranomainen ottaa huomioon asiassa annetut lausunnot ja tehdyt muistutukset sekä mielipiteet.
Muistutus ympäristölupa-asiassa
Asianosainen eli se, jonka oikeutta tai etua asia koskee, saa tehdä ympäristölupa-asiaa käsiteltäessä muistutuksen viranomaiselle, jolla se voi tuoda esiin näkemyksiään. Muistutuksessa esitettävät argumentit voivat koskea esimerkiksi sitä, miksi ympäristölupaa ei tulisi ympäristönsuojelulain tai muiden sovellettavaksi tulevien lakien perusteella myöntää. Muistutuksen tekemisessä asianajajan apu voi olla hyödyksi etenkin monimutkaisia ympäristölupa-asioita käsiteltäessä, jotta oikeudelliset argumentit saadaan rakennettua kattavan lainsäädännön tuntemisen varaan.
Asianajajan asiantuntemus tulee parhaiten hyödynnetyksi tilanteessa, jossa ympäristölupa-asiaan on mahdollista päästä vaikuttamaan jo muistutusvaiheessa eli ennen lupapäätöksen tekemistä. Ympäristölupa on nimittäin myönnettävä, mikäli luvan myöntämisedellytykset täyttyvät. Asianajaja voi auttaa asiakastahoa hahmottamaan asetelmaa ympäristönsuojelulain näkökulmasta ja hän osaa kiinnittää huomiota oikeudellisesti merkityksellisiin seikkoihin, joiden perusteella ympäristölupa voi tulla evätyksi.
Muutoksenhausta ympäristölupa-asioissa
Ympäristölupapäätökseen saa hakea muutosta ympäristönsuojelulain säännöksiä noudattaen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi asianosainen, joka on antanut asiassa lupa-asiaa käsiteltäessä muistutuksen edellyttäen luvan tulevan evätyksi, saa pääsäännön mukaisesti valittaa myönteisestä ympäristölupapäätöksestä hallinto-oikeuteen siten kuin laissa tarkemmin säädetään.
Mikäli asianajaja on päässyt jo muistutusta annettaessa kiinnittämään lupaviranomaisen huomiota ympäristönsuojelulain kannalta keskeisiin luvanmyöntämisedellytyksiin, on saman asianajajan yksinkertaisempaa avustaa päämiestään myös valitusvaiheessa, mutta luonnollisesti asianajajan voi pyytää apuun vasta valitusta hallinto-oikeudelle laadittaessakin.
Jos koet kaipaavasi apua ympäristölupa-asiassa, ota yhteyttä asianajotoimistoomme: asianajajamme arvioivat alkuvaiheessa veloituksetta sen, voimmeko olla apunasi pyrkiessäsi suojelemaan ympäristöäsi.