Seksuaalirikoksen uhri eli asianomistaja tarvitsee tyypillisesti asianajajan apua niin rikosasian esitutkintavaiheessa kuin oikeudenkäynnissäkin. Seksuaalirikosasiassa asianajajan valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota jutun sensitiivisen luonteen sekä seksuaalirikosasioiden erityispiirteiden johdosta.
Asianajotoimistomme asianajajilla ja lakimiehillä on runsaasti kokemusta erilaisten rikosasioiden asianomistajien eli uhrien avustamisesta kaikissa rikosprosessin eri vaiheissa. Yksi erityisosaamisalueemme on kuitenkin seksuaalirikosasioiden asianomistajien avustaminen ja asiakkainamme on erityisesti paljon naisia ja lapsia, jotka ovat joutuneet seksuaalirikosten kohteeksi.
Hoidamme kaikki toimeksiantomme hienotunteisesti, luottamuksellisesti sekä asian arkaluontoisuuden huomioiden. Mikäli asianajajan sukupuolella on asiakkaalle erityistä merkitystä, voidaan toimeksianto tämän toiveen mukaisesti kohdentaa joko naispuolisen tai miespuolisen asianajajamme hoidettavaksi.
Asianajajan puoleen voi kääntyä jo rikosilmoitusta tehtäessä
Seksuaalirikoksen esitutkinta alkaa rikosilmoituksen tekemisellä poliisille. Asianajajaan voi ottaa yhteyttä jo rikosilmoitusta tehtäessä ja asianajaja voi olla asiakkaan tukena poliisin kuullessa asianomistajaa esitutkinnassa. Poliisi suorittaa asiassa tarvittavat esitutkintatoimenpiteet eli hankkii näyttöä rikosepäilyn selvittämiseksi sekä kuulee asiaan osallisia henkilöitä sekä mahdollisia todistajia.
Esitutkinnan valmistuttua juttu etenee syyttäjälle syyteharkintaa varten, jolloin syyttäjä päättää poliisin suorittaman esitutkinnan perusteella sen, nostetaanko asiassa syytteitä jotakin henkilöä vastaan. Jos syyttäjä arvioi ns. syytekynnyksen ylittyvän, toimittaa hän syytteet haastehakemuksen muodossa käräjäoikeuden käsiteltäväksi.
Asianajaja seksuaalirikosasian oikeudenkäynnissä
Seksuaalirikosasian oikeudenkäyntivaiheessa asianajajan tehtävänä on ensinnäkin uhrin eli asianomistajan puolesta esitettävien rangaistus- ja korvausvaatimusten määrittäminen. Toisena päätehtävänä on asianomistajan avustaminen sekä tämän vaatimusten ajaminen käräjäoikeuden pääkäsittelyssä eli oikeudenkäynnissä.
Seksuaalirikosasioiden käsittelyyn oikeudessa liittyy varsin paljon erityispiirteitä tavanomaiseen rikosprosessiin verrattuna. Asianomistajan henkilöllisyyden määrääminen salassa pidettäväksi, oikeudenkäynnin järjestäminen suljetuin ovin eli yleisön läsnä olematta samoin kuin asianomistajan kuulemistapaan liittyvät erityisjärjestelyt ovat keinoja, joilla vaikean asian käsittelyä voidaan jossain määrin tehdä vähemmän kuormittavaksi seksuaalirikosasian uhrin kannalta.
Seksuaalirikosasian uhrin on hyvä olla yhteydessä asianajajaan jo hyvissä ajoin ennen tulevaa oikeudenkäyntiä, jotta tämäntyyppiset keinot voidaan huomioida ennakolta prosessin toteuttamisessa.
Asianajajan käyttämisestä aiheutuvien kustannusten kattaminen seksuaalirikosasiassa
Asianajajan käyttämisestä aiheutuvat kustannukset katetaan seksuaalirikosasiassa joko kotivakuutukseen kuuluvasta oikeusturvaedusta tai valtion varoista asianomistajan oikeudenkäyntiavustajamääräyksen perusteella. Asianajajan velvollisuutena on selvittää toimeksiannon alussa asiakkaan puolesta se, millä tavoin asiassa syntyvät kustannukset saadaan katettua.
Lähes kaikkiin yksityishenkilöiden kotivakuutuksiin kuuluu oikeusturvavakuutus, joka korvaa asianajajan käyttämisestä aiheutuvia oikeudenkäyntikuluja esimerkiksi rikosasian asianomistajan roolissa. Seksuaalirikosasian uhri on myös oikeutettu valtion varoista maksettavaan oikeudenkäyntiavustajaan samoin kuin tukihenkilöön.
Muita tukipalveluita seksuaalirikoksen uhriksi joutuneelle
Oikeudellisen avun lisäksi on tärkeää, että seksuaalirikoksen uhri saa myös muuntyyppistä asiantuntevaa apua vaikeaan tilanteeseensa. Keskusteluapua, neuvontaa sekä konkreettista tukea rikosprosessin eri vaiheisiin on saatavilla useasta matalan kynnyksen palvelusta, jotka ovat maksuttomia sekä ehdottoman luottamuksellisia.
Linkkejä tukipalveluihin:
Raiskauskriisikeskus Tukinaisen nettisivut:
Raiskauskriisikeskus Tukinainen – Tukinainen
Rikosuhripäivystyksen nettisivut seksuaalirikoksia koskien:
Seksuaalirikos – Rikosuhripäivystys riku.fi
Rikosuhripäivystyksen sivusto lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista:
https://www.riku.fi/rikoksen-uhrina/lapsi-ja-nuori-rikoksen-uhrina/seksuaalirikokset/
Lisäksi asianajotoimistomme aikaisemmista blogikirjoituksista löydät lisää tietoja rikosprosessin eri vaiheista:
Rikoksen uhrina eli asianomistajana rikosprosessissa, osa 1
Rikoksen uhrina eli asianomistajana rikosprosessissa, osa 2
Rikoksen uhrina eli asianomistajana rikosprosessissa, osa 3