Palvelut yksityisille

  • Kiinteistökauppa ja asuntokauppa
  • Riitojen ratkaisu ja oikeudenkäynnit
  • Työ- ja virkamiesoikeus
  • Asianomistajan avustaminen rikosasiassa
  • Perheoikeus
    • Lapsen huolto, asuminen, tapaamisoikeus ja elatus
    • Ositus ja avopuolisoiden yhteistalouden purkaminen
  • Perintöoikeus
    • Testamentti ja edunvalvontavaltuutus
    • Perunkirjoitus ja perinnönjako

 

Kiinteistökauppa ja asuntokauppa

Yksi asianajotoimistomme keskeisistä painopistealueista on asunto- ja kiinteistökauppaan liittyvien oikeudellisten ongelmatilanteiden ratkaiseminen.

Asunnon tai kiinteistön ostaminen on tyypillisesti arvokkain hankinta yksityishenkilön koko elämän aikana. Tästä syystä asunto- tai kiinteistökaupassa ilmenneiden virheiden tai ongelmien ilmettyä kannattaa ostajan kääntyä asiantuntevan asianajajan puoleen viivytyksettä.

Asunnon tai kiinteistön virhetilanteissa on ostajan kannalta ripeä toiminta välttämätöntä erityisesti oikea-aikaisen reklamoinnin kannalta, jotta oikeudenmenetyksiä ei aiheudu. Tyypillisimpiä erimielisyystilanteita ovat asunnossa tai kiinteistössä ilmenneet kosteus- ja homeongelmat, rakennusvirheet, sisäilmaongelmat, puutteelliset tai virheelliset tiedot kaupan kohteesta sekä erilaiset vallintavirheet.

Virhetilanteessa ostajalla voi olla oikeus vahingonkorvaukseen, hinnanalennukseen tai kaupan purkuun. Asianajajamme arvioivat sen, mitä vaatimuksia virheen johdosta kannattaa esittää sekä pyrkivät edistämään sovinnollista ratkaisua myyjän ja ostajan välillä.

Toisinaan taas asunnon tai kiinteistön ostaja esittää myyjän näkemyksen mukaan perusteettomia virheväitteitä ja korvausvaatimuksia. Tällaisessa tilanteessa myyjän on järkevää kääntyä ajoissa asunto- ja kiinteistökauppariitoihin erikoistuneen asianajajan puoleen, jotta ostajan esittämät perusteettomat virheväitteet sekä niihin perustuvat vaatimukset saadaan torjuttua.

Asianajotoimistomme kokeneet asianajajat avustavat asunto- ja kiinteistökauppariidoissa niin myyjiä kuin ostajia. Ammattitaitoinen asianaja osaa arvioida kattavasti asiakkaan tilanteen, käytettävissä olevat vaihtoehdot sekä mahdollisuudet erimielisyyden sovinnolliseen ratkaisemiseen.

Asianajajamme tekevät virhe- ja vastuukysymysten selvittämisessä tiivistä yhteistyötä kokeneiden rakennusalan ammattilaisten kanssa, jotta riidan ratkaiseminen tai mahdollinen oikeudenkäynti voidaan perustaa ammattitaidolla laadittuihin asiantuntijaselvityksiin.

 

 

Riitojen ratkaisu ja oikeudenkäynnit

Yksi asianajotoimistomme yksityishenkilöille tarjoamien palvelujen keskeisimmistä ydinalueista muodostuu asiakkaiden avustamisesta erilaisissa riitojen ratkaisutilanteissa sekä oikeudenkäynneissä.

Oikeudellinen riitatilanne pyritään ratkaisemaan aina ensisijaisesti sovinnollisesti, mutta mikäli päämiestä tyydyttävää sovintoratkaisua ei ole mahdollista saavuttaa, toimii asianajajamme asiakkaan oikeudenkäyntiasiamiehenä riita-asian oikeuskäsittelyssä.

Kaikki asianajajamme ja lakimiehemme ovat hyvin kokeneita oikeudenkäyntiasiamiehiä ja he hoitavat säännöllisesti erilaisia oikeudenkäyntejä käräjä- ja hovioikeuksissa, Korkeimmassa oikeudessa sekä erityistuomioistuimissa.

Tyypillisimmät yksityishenkilöiden riita-asiat koskevat asunto- ja kiinteistökauppoja, vahingonkorvausoikeutta, kuluttajansuojaa, perhe- ja perintöoikeutta sekä työ- ja virkamiesoikeudellisia kysymyksiä.

 

 

Työ- ja virkamiesoikeus

Asianajotoimistomme asiantuntijoilla on pitkä kokemus työntekijöiden ja virkamiesten avustamisesta menestyksekkäästi lukuisissa haastavissa työ- ja virkamiesoikeudellisissa toimeksiannoissa.

Asianajotoimistomme asiantuntijoiden osaaminen kattaa työ- ja virkasuhteisiin liittyvät oikeudelliset kysymykset työnhakuprosessista ja työsuhteen solmimisesta alkaen aina työsopimuksen päättymiseen saakka. Erityisesti työsuhteiden perusteetonta päättämistä, yhteistoimintalain rikkomista sekä yhdenvertaisuuslain vastaista syrjintää koskevat työoikeudelliset toimeksiannot ovat erityisosaamisalaamme.

Työoikeudellisten toimeksiantojen hoitamisessa keskeisintä ovat työ- ja virkamiesoikeudellisen lainsäädännön sekä työehtosopimusten vahva osaaminen samoin kuin oikeuskäytännössä vakiintuneiden tulkintalinjojen hallitseminen.

Avustamme asiakkaitamme pyrkien sovinnolliseen ratkaisuun työnantajan kanssa, mutta tarvittaessa toimimme asiamiehinä oikeudenkäynneissä asiakkaana olevan työntekijän tai virkamiehen oikeuksien turvaamiseksi.

 

 

Asianomistajan avustaminen rikosasiassa

Rikosoikeudenkäyntien osalta asianajajamme toimivat rikoksen uhrien eli asianomistajien avustajina. Toimimme rikosasian asianomistajan tukena kattavasti koko rikosprosessin ajan. Avustamme asiakastamme poliisin suorittamassa esitutkinnassa ja syyttäjän syyteharkintavaiheessa sekä toimimme päämiehemme asianajajana rikosasian oikeudenkäynnissä ja mahdollisessa muutoksenhakuvaiheessa.

Hoidamme kaikentyyppisiä rikosasioita, mutta erityisosaamisalueitamme ovat alaikäisiin lapsiin kohdistuneet rikokset sekä seksuaalirikokset.

Hoidamme toimeksiantomme aina sensitiivisesti, luottamuksellisesti sekä rikosasioiden erityisen arkaluonteisuuden huomioiden. Mikäli asianajajan sukupuolella on asiakkaalle erityistä merkitystä, voidaan toimeksianto asiakkaan toiveen mukaisesti kohdentaa joko naispuolisen tai miespuolisen asianajajamme hoidettavaksi.

Asianajotoimistomme asianajajat toimivat säännönmukaisesti myös tuomioistuimen määrääminä alaikäisten lasten edunvalvojina rikosprosesseissa.

Yksittäistapauksissa asianajotoimistomme asianajajat toimivat myös rikosasioiden vastaajien avustajina, tyypillisin tilanne on rikoksesta syytetyn alaikäisen vastaajan avustaminen esitutkinnassa ja rikosasian oikeudenkäynnissä.

 

 

Perheoikeus

 

Lapsen huolto, asuminen, tapaamisoikeus ja elatus

Lapsen huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevia asioita (ns. lapsiasiat) käsitellään tuomioistuimessa joko oikeudenkäyntimenettelyssä tai sovittelussa.

Asianajotoimistomme asianajajat ja lakimiehet ovat hyvin kokeneita lapsiasioita hoitavia avustajia, joiden puoleen voi kääntyä kaikissa lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamisoikeuteen tai elatukseen liittyvissä erimielisyystilanteissa.

Lapsiasioissa pyrkimys sovinnolliseen ratkaisuun on ensiarvoisen tärkeää, sillä huoltajuusriidat ovat usein hyvin kuluttavia kaikille osapuolille. Lapsiasioihin erikoistunut asianajaja pyrkii löytämään erimielisyyteen sovintoteitse lapsen edun mukaisen ratkaisun.

Mikäli sovintoon ei ole mahdollista päästä, huolehtii asianajaja oikeudenkäynnissä päämiehensä puolesta asian ratkaisemisen kannalta keskeisimpien seikkojen saattamisesta asian ratkaisevan tuomarin tietoon.

 

 

Ositus ja avopuolisoiden yhteistalouden purkaminen

Avioero-ositus voidaan tehdä siinä vaiheessa, kun jompikumpi puolisoista tai puolisot yhdessä ovat laittaneet avioerohakemuksen vireille käräjäoikeuteen. Mikäli kummallakaan puolisolla ei ole avioehtosopimuksen johdosta avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan osituksen sijasta omaisuuden erottelu. Jos taas puolisot ovat olleet avoliitossa, sovelletaan heidän omaisuutensa erotteluun lakia avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta.

Avioero-ositus voidaan toteuttaa joko sopimusosituksena tai toimitusosituksena. Sopimusositus tulee kyseeseen silloin, kun osapuolet ovat yksimielisiä siitä, miten heidän omaisuutensa ja velkansa jaetaan erotilanteessa. Sopimusosituksesta laadittavan kirjallisen osituskirjan laatimisessa on järkevää hyödyntää asiantuntevan asianajajan osaamista, jotta verotukselliset näkökohdat sekä muut oikeudellisesti merkitykselliset seikat tulevat osituksen toteuttamisessa huomioiduiksi.

Jos taas aviopuolisot eivät pääse erotilanteessa yhteisymmärrykseen omaisuutensa jakamisesta, toimittaa osituksen toimitusjakona käräjäoikeuden määräämä lainoppinut pesänjakaja. Tyypillisesti pesänjakajan toteuttamassa osituksessa puolisoita edustavat asianajajat, jotka huolehtivat päämiehensä edun toteutumisesta sekä oikeudellisten argumenttien ja tarvittavan todistelun esittämisestä ositusasian ratkaisevalle pesänjakajalle.

Asianajotoimistomme asianajajat ja lakimiehet avustavat päämiehiään kaikissa aviovarallisuusoikeuteen liittyvissä toimeksiannoissa. Laadimme avioehtosopimuksia, avustamme asiakkaitamme sopimus- ja toimitusosituksissa sekä omaisuuden erottelussa tai avopuolisoiden yhteistalouden purkamisessa. Toimimme myös säännöllisesti oikeudenkäyntiasiamiehinä aviovarallisuusoikeutta koskevissa riita-asioissa.

 

 

Perintöoikeus

 

Testamentti ja edunvalvontavaltuutus

Testamentilla voit vaikuttaa siihen, miten omaisuutesi jaetaan kuolemasi jälkeen perintökaaren asettamissa rajoissa. Testamenttia koskevat tiukat muotomääräysvaatimukset, joiden täyttämiseksi sekä testamentin tulkintaa koskevien epäselvyyksien välttämiseksi kannattaa testamentti laatia aina asianajajan tai muun jäämistöoikeudellisiin kysymyksiin perehtyneen juristin avulla. Testamenttien laatimisessa myös suunniteltujen toimenpiteiden vero-oikeudelliset vaikutukset tulee ottaa aina huomioon.

Edunvalvontavaltuutus puolestaan antaa mahdollisuuden varautua etukäteen toimintakyvyn heikkenemiseen sekä avun tarpeeseen esimerkiksi raha-asioihin tai terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä. Laatimalla edunvalvontavaltuutuksen henkilö voi itse päättää sen, kuka hänen asioistaan huolehtii siinä vaiheessa, kun henkilö itse ei enää kykene asioitaan vanhuuden tai sairauden vuoksi hoitamaan.

Myös edunvalvontavaltuutus on suositeltavaa laatia asianajajan avustuksella, jotta muotovaatimukset, asiakkaan tahdon toteutuminen sekä mahdolliset valtuutetun esteellisyyttä koskevat seikat tulevat asianmukaisesti huomioiduiksi edunvalvontavaltuutuksessa.

 

 

Perunkirjoitus ja perinnönjako

Suomessa asuneen luonnollisen henkilön kuoleman jälkeen tulee toimittaa perunkirjoitus. Perunkirjoituksessa vainajan kuolinpesän osakkaat selvitetään ja vainajan omaisuus sekä hänen velkansa kirjataan perukirjaan, joka toimitetaan Verohallinnolle perintöveron määräämistä varten.

Perukirja on toimitettava verottajalle kolmen kuukauden kuluessa vainajan kuolinpäivästä, jollei Verohallinto ole erillisen hakemuksen johdosta pidentänyt perunkirjoituksen toimittamisen määräaikaa.

Perunkirjoituksen toimittamisen jälkeen kuolinpesä on selvitettävä ennen perinnönjaon toteuttamista. Perinnönjako voidaan suorittaa ensinnäkin sopimusjakona eli kuolinpesän osakkaiden keskinäisellä sopimuksella. Jos taas kuolinpesän osakkaat eivät pääse yhteisymmärrykseen asiassa, toteuttaa perinnönjaon toimitusjakona käräjäoikeuden määräämä lainoppinut pesänjakaja.

Asianajotoimistomme asianajajilla on runsaasti kokemusta jäämistöoikeudellisista toimeksiannoista ja avustamme asiakkaitamme niin perunkirjoituksen toimittamisessa ja perinnönjaossa kuin myös muissa kuolinpesään liittyvissä riita-asioissa sekä niiden oikeudenkäynneissä.

 

Ota yhteyttä