Taloriita eli kiinteistökauppariita: mikä se on?
Kiinteistökauppa on oikeustoimi, jonka myötä kiinteistön omistaja vaihtuu – toisin sanoen, myyjä luovuttaa kiinteistön ja sillä sijaitsevan rakennuksen omistus- ja hallintaoikeuden ostajalle, joka puolestaan suorittaa myyjälle vastineeksi yhdessä sovitun kauppahinnan.
Valtaosa kiinteistökaupoista sujuu ilman, että mitään ristiriitaisuuksia kaupanteon jälkeen syntyy ja molemmat osapuolet jatkavat elämäänsä tyytyväisinä tehtyyn kauppaan. Toisinaan tilanne on kuitenkin se, että kaupan kohde ei syystä tai toisesta vastaa ostajan näkemyksen mukaan sitä, mistä on sovittu. Tällöin käsillä on reklamoinnin sekä vaatimusten esittämisen ja niiden kiistämisen jälkeen kiinteistökauppariita eli taloriita.
Kiinteistökauppariidassa ostaja väittää kaupankohteen olevan sovellettavan lain eli maakaaren säännösten mukaan virheellinen, vaatien samalla myyjältä joko hinnanalennusta tai kaupanpurkua sekä mahdollista vahingonkorvausta.
Koska kiinteistökauppariitojen perusteet ovat hyvin moninaisia ja niissä voi olla kysymys niin laatu-, vallinta- kuin oikeudellisista virheistä, ei tässä lyhyessä kirjoituksessa käydä yksityiskohtaisesti läpi taloriitojen mahdollisia syitä. Sen sijaan kirjoituksessa käsitellään tarkemmin erästä riitautunutta kiinteistökauppaa, jossa asianajajamme avusti ostajatahoa.
Taloriita päättyi sovinnollisesti
Asianajotoimistomme vastaanotti toimeksiannon kiinteistön ostajalta, jonka näkemyksen mukaan kaupankohteena ollut kiinteistö ja erityisesti sillä sijainnut rakennus ei vastannut sitä, mistä oli kauppakirjassa myyjän kanssa sovittu. Siinä missä myyjä oli saanut ostajalta sopimuksen mukaisen kauppahinnan, katsoi ostaja, etteivät rakennus ja kiinteistö vastanneet arvoltaan maksettua kauppahintaa kaupankohteessa ilmikäyneiden virheiden vuoksi.
Toimeksiantomme alkaessa ostaja ei ollut vielä reklamoinut asiassa eli ilmoittanut myyjälle havaitsemastaan kaupankohteen virheellisyydestä. Siten asiaan perehtymisen jälkeen asianajajamme ilmoitti ensi tilassa kiinteistön myyjälle ostajan havaitsemista kaupankohteen virheistä sekä näihin virheisiin perustuvasta hinnanalennusvaatimuksesta.
Myyjä kiisti vastauksessaan ostajan hinnanalennusvaatimuksen ja ilmoitti kantanaan, ettei kaupankohteessa ollut ostajan väittämiä virheitä. Seuraavana toimenpiteenään asianajajamme huolehti asiakkaan puolesta oikeusturvaedun hankkimisesta riitaiseksi osoittautuneeseen riita-asiaan. Ostajan vakuutusyhtiön antoi asiassa myönteisen oikeusturvapäätöksen, eli se sitoutui korvaamaan asian hoitamisesta aiheutuvat oikeudenkäyntikulut asiakkaan omavastuuosuutta lukuun ottamatta. Tämän jälkeen asian hoitaminen jatkui neuvotteluilla vastapuolen kanssa ja asianajajamme lähetti myyjälle uuden kirjelmän, jossa esitettiin täydennetyt perusteet ostajan vaatimuksille.
Koska asiakkaanamme ollut ostaja toivoi, että riita-asia saataisiin ratkaistua sovinnollisesti ilman oikeudenkäyntiä, esitti asianajajamme myyjälle sovintoneuvottelun järjestämistä ennen oikeudenkäynnin vireillepanoa.
Sovintoneuvotteluissa asianajajamme avusti ostajaa ja neuvotteluiden päätteeksi riita-asia saatiin ratkaistua päämiehemme kannalta erittäin suotuisalla lopputuloksella. Asianajotoimistomme asiakas sai siis varsin ripeällä aikataululla toivomansa ratkaisun eli myyjä korvasi hänelle sovintoneuvotteluissa sovitun summan, eikä pitkäkestoista ja kustannuksia aiheuttavaa oikeudenkäyntiä tarvinnut edes laittaa tässä tapauksessa vireille.
Asianajajan rooli kiinteistökauppariidassa
Kiinteistökauppa on lähes poikkeuksetta yksityishenkilön elämässä yksi merkittävimmistä ja taloudellisesti arvokkaimmista hankinnoista koko elinaikana, mistä syystä kiinteistökauppaan liittyvien riitaisuuksien hoitamisessa kannattaa olla huolellinen ja riidan ilmettyä on usein järkevää kääntyä asiantuntevan avun puoleen.
Kokeneet asianajajamme avustavat asiakkaita kaikenlaisissa asunto- ja kiinteistökauppariidoissa niin sovintomenettelyissä kuin oikeudenkäynneissäkin. Yhteistyökumppaneinamme on myös kattava verkosto rakennusalan asiantuntijoita, joiden erityisosaamisen hyödyntäminen on keskeisessä roolissa taloriitojen ratkaisemisessa.