Perunkirjoitus ja perukirjan laadinta ovat asioita, joiden kanssa erittäin suurella todennäköisyydellä jokainen tulee olemaan tekemissä elämänsä aikana tavalla tai toisella. Perunkirjoitus on näet pakollinen toimitus ja perukirja on laadittava aina sellaisen henkilön kuoltua, joka on asunut vakinaisesti Suomessa. Tässä lyhyessä kirjoituksessa käydään läpi niitä perusseikkoja, joiden ymmärtäminen helpottaa perunkirjoituksen toimittamista ja perukirjan laadintaa.
Perunkirjoituksen toimittaminen ja toimituttaminen
Perunkirjoitus on toimitettava kolmessa kuukaudessa siitä, kun perittävä on kuollut. Viranomaisen – tässä tapauksessa Verohallinnon – päätöksellä perunkirjoitukselle varattua aikaa voidaan perintökaaren 20 luvun 1 §:n edellytysten täyttyessä pidentää. Määräajan pidentäminen on perintökaaren mukaisesti mahdollista, jos se on tarpeen pesän laatuun katsoen tai muusta erityisestä syystä.
Perintökaaren 20 luvun 2 §:n mukaisesti perunkirjoituksen toimituttamisvelvollisuus on sellaisella kuolinpesän osakkaalla, jonka hoidossa jäämistö on. Omaisuuden hoidon merkityssisältö vastaa omaisuuden faktista hallussapitoa: esimerkiksi hautajaisten järjestäminen ja niistä aiheutuvien laskujen hoitaminen perittävän varoista merkitsevät sellaista jäämistön hoitamista, joka synnyttää perunkirjoituksen toimituttamisvelvollisuuden. Perintökaaren 20 luvun 2 §:n mukaan perunkirjoituksen toimituttamisvelvollinen voi olla myös pesänselvittäjä sekä testamentin toimeenpanija.
Perunkirjoitusvelvollinen eli se, joka on velvollinen toimituttamaan perunkirjoituksen, määrää perunkirjoituksen ajan ja paikan sekä valitsee sitä toimittamaan kaksi uskottua miestä. Uskottujen miesten nimeäminen toimituttamisvelvollisen toimesta käynnistää perunkirjoituksen toimittamisen. Uskotut miehet huolehtivat tämän jälkeen perunkirjoitustilaisuuteen kutsumisesta. Perunkirjoituksen ajasta ja paikasta on järkevintä toimittaa kuolinpesän osakkaille ja muille kutsuttaville kutsu todisteellisesti.
Perukirja omaisuus- ja osakasluettelona
Perukirja toimii muiden funktioidensa ohella ennen kaikkea pesänselvitystä ja perinnönjakoa palvelevana omaisuus- ja osakasluettelona.
Perunkirjoituksessa pesän ilmoittaja (so. henkilö, joka hoitaa pesän omaisuutta tai on muutoin parhaiten perehtynyt pesän tilaan) antaa uskotuille miehille perunkirjoituksen toimittamista varten tarvittavat tiedot perittävän omaisuudesta ja veloista. Ilmoittajan on vakuutettava antamansa tiedot oikeaksi ja vahvistettava vakuutus valallaan sitä vaadittaessa. Pesän ilmoittajan on siis pysyttävä totuudessa omaisuutta ja velkoja ilmoittaessaan, sillä perättömän lausuman antamista koskeva rikoslain rangaistussäännös (RL 15:2) voi muutoin tulla sovellettavaksi. Ilmoittamisvelvollisuuden laiminlyönti ja velvollisuuden täyttämisen viivästyminen voivat johtaa myös haitallisiin veroseuraamuksiin.
Perukirja itsessään koostuu kolmesta osasta eli johdanto-osasta, perukirjan sisällöstä ja uskottujen miesten vakuutuksesta:
- Johdanto-osaan merkitään tarpeelliset tiedot toimitusta koskien, kuten tiedot perittävästä ja perittävän oikeudenomistajista;
- Perukirjan keskeinen sisältö koostuu pesän ilmoittajan antamista velkoja ja varallisuutta koskevista tiedoista;
- Uskottujen miesten vakuutus sitä koskien, että ilmoitettu varallisuus on oikein arvioitu, täydentää perukirjan.
Perukirjassa on luetteloitava kaikki jäämistöön kuuluvat varat ja velat sellaisina, kuin ne olivat perittävän kuolinhetkellä. Samoin perukirjassa on mainittava lisäksi muiden ohella kaikki ne lahjat, jotka perinnönjaossa on perintökaaren mukaisesti otettava huomioon. Perukirjassa luetteloitu omaisuus on arvostettava kaikilta osin ja arvostamistehtävä on perunkirjoituksessa osoitettu uskotuille miehille. Niin ikään perukirjaan on merkittävä kaikki vähentämiskelpoiset velat eli sellaiset sitoumukset, joiden täytäntöönpanoa voidaan vaatia laillisesti.
Perukirja on toimitettava Verohallinnolle perintöverotuksen toimittamista varten yhden kuukauden kuluessa perunkirjoituksen päättymisestä, johon määräaikaan voi toki hakea painavista syistä pidennystä Verohallinnolta. Mikäli perukirjaa ei ole toimitettu Verohallinnolle laissa säädetyssä ajassa, ilmoittaa Verohallinto perintökaaren 20 luvun 9 §:n mukaisesti käräjäoikeudelle laiminlyönnistä ja tuomioistuin määrää suostumuksen perusteella sopivan henkilön toimituttamaan perunkirjoituksen. Perunkirjoitusvelvollisuuden laiminlyönti tai sisällöltään vajavaisen perukirjan toimittaminen voi johtaa myös veronkorotukseen.
Asianajaja apuna perunkirjoituksessa ja perukirjan laadinnassa
Asianajotoimistollamme on laadittu vuosikymmenten aikana lukematon määrä perukirjoja ja avustettu perunkirjoituksissa. Mikäli jokin seikka perunkirjoituksen toimittamisessa tai perukirjan laadinnassa mietityttää, voit tiedustella asianajotoimistostamme sitoumuksetta apua – asianajotoimeksiannosta sovitaan aina erikseen, eikä yhteydenotto ja tilanteesi alkukartoittaminen sido sinua vielä mihinkään.